Investeren in mensen

We evolueren naar een 12-urensysteem

We willen op termijn evolueren naar een uniform 12-urensysteem voor het operationeel personeel doorheen heel de zone. Maar het brandweerpersoneel dat in 2016 24u diensten deed mag nog tot 2034 voor een belangrijk deel gekoppelde diensten van 12u presteren voor het equivalent van de noodzakelijke nachtbezetting.


We werven vrijwilligers aan volgens een aangepast kader

We gaan in de toekomst werken met een ‘vork’ bij het aanwerven van vrijwilligers, met name een minimum, maximum en ideaal aantal vrijwilligers. Dit zowel op het niveau van elke brandweerpost, als op het niveau van de cluster en de zone. 


Nieuwe aanwervingen van beroepsbrandweer vanaf 2022

Op basis van onze operationele noden hebben we een minimaal effectief operationeel kader (basis kader + middenkader + ambulanciers) nodig van 115 beroepsmanschappen.

De praktijk toont ons dat, om over een effectief beschikbaar aantal operationele manschappen te beschikken, we met een hogere formatie van operationele manschappen moeten werken. Er zijn immers regelmatig tijdelijke onbeschikbaarheden door bijvoorbeeld ouderschapsverloven, langdurige ziektes of loopbaanonderbrekingen. Daarom bouwen we hiervoor een reserve op van 5 manschappen. Tenslotte willen we ook rekening houden met een 6-tal plaatsen in ons kader voorzien voor operationele beroepsmedewerkers die in aanmerking komen voor wedertewerkstelling en/of eindeloopbaanregime. 

Eindresultaat is dat wij naar een kader van 126,3 operationele medewerkers streven, samengesteld als volgt:

  • 115,3 actieve operationele VTE’s
  • 5 niet-actieve operationele VTE’s
  • 6 VTE’s voor wedertewerkstelling en/of eindeloopbaanregmine

Omdat er de komende jaren collega’s met pensioen gaan, moeten we vanaf 2022 beroepspersoneel aanwerven om het kader op peil te houden. We gaan uit van een pensioenleeftijd van 63 jaar. We willen ook op voorhand aanwerven om de operationaliteit te garanderen.

Update najaar 2022:

Meerdere operationele beroepsmedewerkers hebben intussen de ploegen versterkt. In 2023 zullen zij volledig opgeleid én inzetbaar zijn. In totaal gaat het over 17 beroepsmedewerkers sinds de goedkeuring van het beleidsplan.


We willen dat onze medewerkers goed opgeleid zijn en voldoende kunnen oefenen

Vorming, training en opleiding is belangrijk om de mensen in onze posten zo veilig en efficiënt mogelijk te kunnen laten
werken.
We bouwen opleidingspakketten op maat van de functies. Ook op vlak van vorming, training en opleiding gaan we binnen
de clusters samenwerken. Bovenzonaal nemen we initiatieven om vanuit de Vlaamse brandweerzones onze invloed op de
vakwerkgroepen van de brandweerscholen te verhogen.
We publiceren onze opleidingskalender zo vroeg mogelijk opdat opleidingen kunnen opengesteld worden voor inschrijving
voordat de operationele planning plaatsvindt.
Voor het administratief en technisch personeel voorzien we een aangepast opleidingsaanbod.


We streven ernaar dat een post een beperkt aantal specialisaties of functies uitvoert i.f.v. de benodigde reactietijden

Wie welke specialisaties doet, wordt bepaald op basis van wat er nu al is, maar ook interzonaal. Dat betekent dat specialisten van een bepaald korps ook buiten de zone interventies zouden kunnen doen. We willen de specialisaties binnen onze brandweerzone door interzonale samenwerking verder verbeteren, optimaliseren en de beschikbaarheid waarborgen. 

Arrow

back to top