Ziekenwagens

Na overleg heeft onze zoneraad beslist dat de ziekenwagen een kerntaak van de brandweer is en blijft. De ziekenwagendiensten blijven dus behouden en we gaan zelfs voor uitbreiding.

De FOD Volksgezondheid heeft de huidige standplaatsen en de werking ervan geëvalueerd binnen de 18 gemeenten van onze brandweerzone. Op basis daarvan moeten we een aantal aanpassingen doen.

Huidige situatie

Wat verandert er?

Er werden 25 ambulanciers/verpleegkundigen aangeworven om onze poule DGH-medewerkers te versterken. Voor het kader ambulanciers-niet brandweerman ging de voorkeur uit naar vrijwilligers met een achtergrond als verpleegkundige met een bijzondere beroepstitel spoed & intensieve zorg. Hierdoor is het kader maximaal ingevuld. Er zijn gesprekken lopende om twee spoedartsen te betrekken bij onze DGH-werking in functie van standing orders.

Regio Boom

De FOD Volksgezondheid adviseert om, wanneer de kazerne Boom verhuist naar een nieuwe locatie, de ziekenwagen van Boom te verplaatsen naar Hemiksem/Niel. 

In afwachting van de verhuis gaan we bekijken om de permanentie van de ziekenwagen van Boom uit te breiden naar 24/7. Dit zal gebeuren in overleg met FOD volksgezondheid in functie van de noodzaak. De ziekenwagen van Boom is nu niet 24/7 bemand, en we willen onze inwoners natuurlijk 24/7 hulp kunnen bieden. 

Regio Bornem – Puurs-Sint-Amands

De eerste ziekenwagen van Bornem blijft gepositioneerd in het ziekenhuis van Bornem en wordt bemand door 1 bemanningslid van onze zone.

De andere ziekenwagen zal vertrekken vanuit de kazerne in Puurs. Daardoor breiden we onze dienstverlening uit en zal zowel het aantal ritten als het aantal uren effectieve permanentie stijgen.

De dekking van Bornem blijft behouden én de dekking voor de inwoners van Puurs stijgt significant: van 68% naar 91%. Ook de ruimere regio van Klein-Brabant en zelfs de Rupel worden beter bediend.

Update najaar 2022:

Ziekenwagen Puurs is actief sinds 1 mei 2022.

Er is een vraag lopende bij de FOD volksgezondheid om de ziekenwagen in Bornem vanaf 1 januari 2023 overdag tijdens de weekdagen vanuit de kazerne van Bornem te laten vertrekken en niet meer vanuit het ziekenhuis. De andere momenten blijft de standplaats ziekenhuis behouden. Het partnerschap met het ziekenhuis blijft behouden.

Waarom verhuist ziekenwagen Bornem 2 naar Puurs?

Deze beslissing werd genomen op basis van de analyse van de FOD Volksgezondheid.

Er is momenteel een overcapaciteit in Bornem, waar 2 ziekenwagens actief zijn. Beide ziekenwagens behouden is niet efficiënt. Aan de andere kant is er nood aan bijkomende capaciteit voor Puurs-Sint-Amands. De dekking is daar momenteel problematisch (< 70%) en dit zal erger worden wanneer post Willebroek naar Tisselt verhuist.

Het verplaatsen van Bornem 2 naar Puurs geeft een betere dekking binnen de zone en zorgt voor meer ritten, ook van buiten de zone.

In de regio zijn competente medewerkers beschikbaar en hun kennis en engagement blijven maximaal voor de regio benut. De voordelen van de springbemanning kunnen vanuit de post Puurs optimaal spelen.

Deze reorganisatie is een evenwichtsoefening waarbij een verbeterde hulpverlening aan de burger voorop staat.

De verbeterde hulpverlening ontstaat door een betere tactische spreiding van de beschikbare middelen, maar is ook afhankelijk van de bereidheid van de medewerkers om te participeren in deze gewijzigde structuur.

Regio Heist-op-den-Berg

Ook in Heist-op-den-Berg zijn er 2 ziekenwagens. Een verplaatsing van de tweede ziekenwagen naar een naburige post geeft hier echter geen verbetering van de situatie in de volledige cluster, omdat het grondgebied Heist-op-den-Berg te weinig buurmiddelen heeft om de dekking van twee ziekenwagens te verminderen. Ook de grote afstand naar een ziekenhuis speelt hier een rol. 

Er is aangeboden aan Rode Kruis Berlaar om ondersteuning te bieden. De zone is in afwachting van een reactie daarop.

Regio Willebroek

De situatie in Willebroek blijft dezelfde als vandaag, met één ziekenwagen.

Arrow

back to top